FAQ


 

Jag är sugen på att börja klättra, hur går jag till väga?

Det finns ett par olika möjligheter när man vill börja klättra. Om man vill repklättra så måste man gå en introduktionskurs först för att lära sig hantera utrustning och säkra på ett tryggt sätt. Information om kurserna finner man här på hemsidan under ”Kurser”. När kursdatum blir klara så läggs de ut i webshoppen och vi mailar de som anmält intresse. Intresseanmälan ger inte någon plats i en bokningskö utan används för att planera kommande kurser.
Det andra sättet om man vill börja klättra är att börja med ”bouldering”. Att bouldra betyder att man klättrar på lägre väggar med enbart tjocka mattor under som skydd om man skulle falla. Det kan också vara en god idé att börja med bouldring i väntan på att en kurs dyker upp. När man bouldrar så bygger man upp sin styrka och teknik, vilket också är till stor hjälp om man börjar med repklättring senare. Vill man bouldra så går det bra att komma under klubbens ordinarie öppetider och betala dagsavgift om man inte är medlem, priser för det hittar du här. Tänker man klättra någorlunda regelbundet lönar det sig att köpa medlemsskap och träningskort.

 

Mitt barn vill börja klättra, hur går vi till väga?

Barn- och ungdomsklättringen hos oss bygger på att det är föräldrarna som går med sitt barn och säkrar när barnet klättrar. Inget barn under 16 år får vistas ensam i lokalen utan ska ha sin målsman med under klättringen. Det finns alltså inte några ledare eller liknande som tar hand om ditt barn som det är inom många andra idrotter. Man måste därför som förälder gå en Topprepskurs för föräldrar innan barnet kan komma igång. När man har gått kursen så har man inte bara kompetens att säkra sitt barn utan då kan man också själv komma och klättra och säkra andra på klubben som klättrar topprep. Det är faktiskt en hel del föräldrar som börjat klättra efter att deras barn startat. Alla våra kurser hittar man på vår hemsida under ”Kurser”.

Kursen för föräldrar som vill säkra sitt barn kostar 760 kr och då ingår medlemskap för ett kvartal för barnet. Utrustning behöver man också. Under barn- och ungdomsklättringen på lördagar mellan kl. 10-13 får man låna det gratis. Man behöver inte begränsa sig bara till den tiden för att klättra med sitt barn utan det går bra alla tider som klubben är öppen, men då kostar det 20 kr/pers att hyra sele. Skor brukar man oftast köpa ganska omgående och de kostar mellan 500-1000 kr. Alla sådana frågor brukar man gå genom på kursen så att man vet vad man ska ha och lite om priser osv.

 

När har ni kurser?

När kursdatum blir klara så läggs de ut i webshoppen och vi mailar de som anmält intresse. Intresseanmälan ger inte någon plats i en bokningskö utan används för att planera kommande kurser. Då vi är en ideell förening har vi inte alltid möjlighet att hålla så många kurser vi vill ha i egen regi. Vill man ändå gå kurs så finns det andra aktörer i Skåne som också håller kurser:

Go Climb www.goclimb.se i Kullaberg

Klättercentret Skåne www.klattercentret.se i Malmö

Utbildning och Äventyr Syd www.uasyd.se i Veberöd

För information om priser, Intresseanmälan och eventuell bokning på våra kurser här på Klätterklubben, besök vår kurssida

 

Jag har inte fått mitt medlems/träningskort än!

Alla som engagerar sig i klubben gör det ideellt. Det innebär att vi alla har heltidsjobb, familj, träning, vänner osv som vi ska hinna med vid sidan av vårt klubbarbete. Medlemsansvarige, som skickar ut alla kort, gör så gott han kan men han har också ett arbete som gör att han ibland måste resa och därför inte har möjlighet att skicka ut kort. Det kan därför ibland dröja ett tag innan kortet kommer.

En kopia eller utskrift på inbetalningen gäller som medlemsbevis tills att du fått ditt kort.

 

När kan man komma och prova på klättring?

Om man vill prova på att klättra så kan man komma på någon av våra Prova-på-klättringar. Vid de tillfällena finns det erfarna klättrare på plats som låter alla prova på att klättra och som kan svara på frågor angående klättring och om Malmö Klätterklubb. Det kostar 60 kr och man får låna all utrustning som behövs. Det enda man behöver är lediga kläder och gymnastikskor. Prova på är sista söndagen 15-17 varje månad. För att kunna komma på prova på krävs att man föranmäler sig via länken på den här sidan. Information om nästa prova på kommer vanligtvis upp här på hemsidan i god tid i förväg.

Prova-på har uppehåll under maj-aug och i december.

 

Kan jag boka ett evenemang för mitt företag/barnkalas etc?

Om ni är en grupp som vill boka ett eget prova på-tillfälle kan ni boka ett jippo. Priset är 200 kr per person för vuxna och 150 kr för barn och ungdomar under 20 år, men lägst 1000 kr per tillfälle. Ni kan skicka en jippoförfrågan på denna sida så tar en av våra jippoansvariga kontakt med er.

 

Erbjuds det någon form av träningstillfällen?

Ja. Vår mycket kompetenta instruktör Eva Zaar håller i kettlebellträning på onsdagar. Träningen är ett perfekt tillfälle för nybörjare att komma igång med sin klätterträning och träffa folk i klubben, och man blir (nästan) garanterat starkare av att vara med på dessa pass.

Gratis för medlemmar, annars gäller ordinarie dagavgifter. Se bokningskalendern till höger för att se vilka tider det är som gäller!

 

Hur kan jag engagera mig i föreningen?

Då vi är en ideell förening är det en förutsättning att medlemmar ställer upp för att få verksamheten att fungera. Vi är nästan alltid i behov av nya krafter som kan hjälpa till. Den troligtvis viktigaste rollen är som väggansvarig i klätterhallen. Det är dessa personer som ser till att väggen är öppen under våra öppettider. Är du intresserad av att ställa upp eller vill veta mer om vad det innebär ska du kontakta vår väggansvarig-ansvariga, Corazon, på vaggansvarig@climbing.nu.

Varje årsmöte utses det en ny styrelse, även detta är en viktigt del av föreningen. Är du intresserad av att sitta med under nästa år ska du ta kontakt med valberedningen. Info om detta kommer upp i hallen och här på hemsidan i god tid före årsmötet!

Två andra viktiga roller i klubben är vår jippoansvariga och vår prova på-ansvariga.

Som engagerad i föreningen får man ingen lön, men däremot en del olika fördelar.